Stir-fry cu pui sau “mancare chinezeasca”…

Astazi am vazut, pe un blog culinar foarte cunoscut (si apreciat de unii), o reteta de cartofi prajiti. Am tot vrut sa dau un punch-line despre asta dar nu am cuvinte, asa ca va las sa judecati cu capul vostru. Uite, va mai zic odata – astazi, pe un blog culinar extrem de cunoscut si de citit si cu pretentii,  a aparut reteta de “cartofi prajiti”. Am crezut ca omletele sunt bara de jos (desi Adi are idei foarte bune cu ele), dar nu… astazi am citit reteta de “cartofi prajiti”. “Dumnezeu pe pamant!” cum ar zice un prieten bun. Sa revenim insa la ale noastre…

Initial m-am gandit sa pun titlul “mancare chinezeasca”, fiind ferm convins ca jumatate din cetitorii care ajung aici datorita lui Google fix asta vor cauta. Pe de alta parte insa constiinta mi-a dictat ca ar trebui sa am mai mult respect fata de putinii mei cititori (respect pentru cei aproape 60 de unici pe zi – nu mai stiu exact cati pentru ca am uitat sa-mi setez din nou Google Analytics cand am trecut la noua tema) asa ca am pus un titlu educativ in fata, si anume denumirea de “stir fry”. Reteta de stir-fry am mai avut eu pe blog, dar astazi vom invata cum sa facem sosul ala bun si legat de la restaurantele chinezesti.

Intai si intai ne trebuie aromele – sos de soia, otet de orez, ulei de susan si sos worcestershire. Degeaba va lamentati, toate se gasesc la Mega Image. Ne mai trebuie jumatate de piept de pui, o legatura de ceapa verde (are in piata, “de import”) si un ardei capia (aceeasi sursa; atentie, e infect de scump). Ca sa avem un numar rotund de legume (trei) mai punem si vreo cateva ciuperci, sau un morcov. La final ne mai trebuie jumatate de lingurita de amidon.

Facem o marinada pentru pui din doua linguri de sos de soia, o lingura de otet de orez, o lingura de sos worchestershire si jumatate de lingura de ulei de susan. Amestecam fasiile de pui in marinada si o bagam in frigider vreo 30 de minute, pana pregatim restul. Tocam “bastonase” ardeiul si ceapa verde, ciupercile le tocam si pe ele felii. Eu am dorit un supliment de sos asa ca am mai amestecat odata jumatate din cantitaile pentru marinada, in care am mai aruncat si niste seminte de ardei iute, ca sa-mi asigur o zi interesanta.

Punem la incins tigaia si o lasam sa se infierbante bine de tot. Turnam in ea o lingura de ulei de floarea soarelui si mai asteptam 30 de secunde sa se incinga si el (asta e avantajul cand incingi bine tigaia inainte) si apoi prajim rapid puiul pana prinde culoare (nu aruncati marinada!). Dam puiul la o parte din tigaie, mai adaugam o lingura de ulei si apoi punem legumele la calit. Le lasam cam un minut – doua, apoi adaugam puiul din nou peste ele impreuna cu restul de sos sau marinada care a mai ramas. Amestecam totul si mai lasam pe foc vre-un minut, timp in care amestecam jumtatea de lingurita de amidon cu un pic de apa. Cand minutul a trecut turnam solutia de amidon in tigaie si agitam bine amestecul. Amidonul va lega instant sosul fierbinte, si astfel obtinem sosul acela legat pe care il gasim in cutiile de carton pe care ni le aduce nenea de la livrari.

Chicken stir fry
Pofta buna!

 

Adauga un comentariu