Sopa de ajo (adica supa de usturoi)…

Eh cum e sa pui mana pe telefon intr-o zi, sa-ti suni “the significant other” ca sa faci niste planuri si sa ti se raspunda cu un stranut puternic? Nu-i asa ca iti vezi planurile ruinate complet? S-a dus berea cu baietii – tre’ sa ai grija de ea; s-a dus seara romantica – daca nu s-a dus inseamna ca esti ciudat rau; s-a dus seara linistita – “da’ de mineee ginee are grijaaa<snif>”. Asta e, pregateste-te pentru o scurta de perioada mai cu muci asa…

…saaaaaaaau ai putea sa faci un efort de vointa sa o tratezi cu un leac de neegalat. Nu, nu e palinca, nu vrem s-o imbatam, cel putin nu acum. Vorbesc de… supa de usturoi.

Fara sa mai dau alte detalii fara sens, iata ce trebuie sa faci:

In drumul tau spre casa treci tu frumos prin piata si faci rost de o telina medie, vreo trei morcovi, vreo doua cepe, un pastarnac si o legatura de patrunjel. Evident, ca orice supa de usturoi iti trebuie si usturoi asa ca produci de undeva si o capatana de usturoi. Te duci apoi la un supermarket si iei cea mai buna boia de ardei pe care o gasesti. Atentie, sa nu fie praf de caramida d-ala marca “aro”, trebuie sa fie boia buna – daca gasesti ungureasca sau turceasca (slabe sanse in Bucuresti, sorry) esti “in business”. Eventual ia si niste oua daca tot esti acolo (strict optional).

Odata ajuns acasa, asigura-ti odorul ca totul e bine, ca ai tu grija de ea si ca uite, ii faci o supa fierbinte sa-i treaca raceala (ignora ORICE referinta a ei la supa lu’ ma-sa, e irelevanta), intri un bucatarie si te pui pe treaba – facem mai intai o supa de legume. Pentru asta cureti telina si o tai in doua, speli bine de tot morcovii si ii cureti (eu personal nu curat morcovii luati din piata, dar asta e fix la alegerea voastra), cureti ceapa si-o crestezi la varf, speli bine si taiati cotorul pastarnacului si speli si legatura de patrunjel. Arunci toate astea intr-o oala cu apa (cam 1 litru, 1 litru-jumate) si da-le la foc mediu. Ideal supa de legume se face la foc mic in vreo doua ore – astfel iese foarte concentrata si gustoasa. Daca ne grabim (si acum ne grabim) marim focul un pic si stam cu ochii pe legume. Cand s-au fiert – gata supa.

Cand avem supa gata te ocupi de usturoi. Cantitatea depinde strict de preferintele tale, eu pentru doua portii de supa am curatat cam sase catei de usturoi. Odata curatat il toci la cutit – nu-l zdrobesti, se duce toata zeama buna din el.

Intr-o cratita mai inalta (ca in ea o sa facem supa) arunci cam o lingura juma’ de ulei de masline si pui pe foc *mic*. Dupa ce s-a incalzit un pic uleiul arunci si usturoiul inauntru. Asta este punctul sensibil al supei de usturoi – sa nu arzi usturoiul. Daca l-ai ars s-a dus naibii supa si trebuie sa cureti altul. El trebuie tavalit prin ulei pana se inmoaie un pic fara sa se rumeneasca. Dupa ce s-au inmuiat usor adaugi cam o lingurita de boia de ardei dulce.

Da, stiu, nu arata prea promitator dar ai incredere – se va imbunatati. Invarte acolo pret de un minut ca usturoiul sa se inveleasca in boia si apoi toarna peste el supa de legume. Aici totul este fix la ochi: cu cat mai putina supa cu atat va iesi mai concentrat produsul vinal. Eu am pus cam 750ml de supa la cei sase catei de usturoi. Dupa ce ai adaugat supa lasi focul mic si astepti (du-te si ia-o in brate ca sufera!).

(Stiu, iarasi nu arata promitator. Crede-ma, este FOARTE buna.)

Cam dupa 20 de minute de fiert la foc mic pui sare si gusti. S-ar putea sa ti se para ca nu are gust de nimic, dar crede-ma – va avea. Poti sa adaugi si piper – tot dupa gust. Daca chiar nu tii deloc la pacientul tau (ceea ce ma face sa ma intreb de ce te-ai mai apucat supa? Sadicule!!) poti sa pui si boia iute ( :evilgrin: ).

Cand supa a fiert suficient e timpul s-o si mancati, nu. Aici avem mai multe variante: simpla, cu crutoane de paine, cu ou fiert, cu… stai! cum… cu ou fiert?! Pai uite asa:

Iei o craticioara mai adanca dar mai ingusta la gura (cat sa incapa o portie) si o pui pe focul mic. Inainte sa fiarba iei un ou si-l spargi in supa, avand grija sa nu-i spargi galbenusul. Principiul e acelasi ca cel de aici, numai ca in loc sa fierbem oul in apa il fierbem un supa. Cat de tare fierbe oul este fix alegerea ta… Taranul spaniol (nu ala ajuns in Spania, ala nascut acolo) mai arunca si o felie de paine veche de vreo trei zile in supa asa, de chestie. Daca aveti niste paine buna de casa merita.

Acum pune farfuria pe tava, ia o lingura si hraneste-ti odorul. Cine stie, poate o sa faca si ea ceva pentru tine odata ;).

Pofta buna!

6 comentarii
  1. mda …arata sexy. Bag de seama ca odorul tau nu citeste blogul ? Ca vad ca iti permiti cam multe 😛

    Reply
  2. 26.10.2010 Elensky

    Deci…foarte buna supa de usturoi facuta de bucatarul vesel daaaaaaaaar cea mai buna si cea mai buna…si cea mai bunaaaaaaaaa este supa de ceapa facata tot de bucatar.

    Reply
  3. 26.10.2010 Elensky

    Omg omg deci cand?Hai ca nu am program de weekend inca:))

    Reply
  4. tare sunt fericita ca v-am gasit si mai mult de cat atat , bucatarul nostru vesel de de milioane !!! ai reusit sa imi incanti ziua si sufletul.
    Am sa bag la favorite situl si ne mai auzim! multam mult si toate bune de aici din Timisoara

    Reply
Adauga un comentariu