Salata cu naut, castravete si rosii uscate. Si dressing de susan…
2014 a început greu. Duminica seara, in timp ce înfulecam o gogoașă primita pachet, m-am pomenit gandind “Dumneseule, e 2013 din nou…” si asta pentru ca la inceputul anului trecut am castigat lejer 3kg peste standardul meu de 90. Atunci a fost momentul sa ma indrept catre o sala de fitness, ceea ce mi-a permis ca tot anul sa ma indop cu ce-a vrut sufletul meu pentru ca “fitness, bitches”. Asa ca ieri mi-am zis “gata cu lenea, hai sa ne reluam rutina de sala” si iata-ma luni dimineață la ora 7:15 in sala mea, pus pe fapte mari.
Întrucât sunt pus pe ars grăsimi, de vreo doua luni cochetam cu “circuitele metabolice”. Un circuit metabolic este o suita de exercitii de mare intensitate, executate cu foarte putin timp de pauza intre ele, exerciții pe care eu le fac folosind kettlebells. Imi place acest gen de antrenament pentru ca solicita foarte multe grupe de mușchi odată si nu trebuie sa am grija sa “trag si cu cealaltă mana ca arat diform pe urma”. Intrucat a fost prima zi dupa vreo luna de pauza m-am pomenit ca la finalul antrenamentului de-abia mai puteam sta in picioare, ceea ce probabil este usor fata de ce va urma zilele urmatoare (febra musculara apare abia a doua zi). Dupa toată aceasta munca am gasit de cuviința sa înfulec un baton de proteine de 2 lei (as fi mancat si pietre) iar, odata ajuns la birou, o cutie de “branzica de casa” cu un plic de miere si o mana de alune aruncate in ea.
Cum sala e nimic fără mâncarea potrivita, iata-ma in dilema “da’ io ce mananc maine?”. Întrebarea era cu atat mai înfricoșătoare cu cat nu aveam nimic pregătit acasă (gen carne scoasa la decongelat) si atunci as fi fost nevoit sa apelez din nou la saorma (fara sos si fara cartofi, doar carne, varza si lipie – asta ca sa preîntâmpin orice vociferări). Din fericire mi-am adus aminte de aceasta salata pe care am mai facut-o si cu alte ocazii, dar de data asta m-am gandit sa o imbunatatesc un pic făcându-i si un dressing.
Pentru a infaptui aceasta minune iti trebuie o cutie de năut (400g) scurs bine. Ne mai trebuie 2-3 caței de usturoi, o linguriță de chimen, o jumătate de castravete mare, câteva roșii uscate si, optional, fulgi de ardei iute. Pentru dressing ai nevoie de doua linguri de pasta de susan, sucul de la o lămâie si… apa.
Mai întâi trebuie sa calesti un pic nautul in ulei aromat (aici e tot clenciul retetei), iar pentru asta pui la incins doua linguri de ulei de masline intr-o tigaie, pe foc mic. Când uleiul s-a încins adaugi chimenul, doi catei de usturoi zdrobiti cu latul cutitului (o sa-i indepartam oricum) si fulgii de chili (daca folosesti). Când usturoiul incepe sa miroasa frumos si chimenul sa sfaraie melodios, e timpul sa adaugi nautul si sa-l amesteci cat sa se acopere cu ulei. Lasa-l sa sfaraie pana pregatesti restul: curati castravetele de coaja si de seminte (adica il tai in doua si, cu o lingurita, tragi semintele afara) si il toci cuburi; toci si rosiile uscate in acelasi stil. Intre timp nautul a inceput sa se rumeneasca usor, semn ca e momentul sa-l scoti si sa-l scurgi de ulei printr-o sita, indepartand cateii de usturoi (pe care poti sa-i toci marunt si sa-i adaugi la dressing). Il lasi un pic la racit apoi il amesteci cu castravetele si rosiile uscate, adaugand si sare dupa gust (piper – optional).
Pentru dressing amesteci pasta de susan cu sucul de lamaie, asezonezi cu sare si piper, apoi amesteci bine. Daca il vrei mai lichid mai adaugi apa rece si amesteci bine.
Pofta buna!