Paste de vara…
Dumneseule, cald mai e. Stau in casa, lucrez, mor de cald. Afara un muncitor sapa cam fara sport la niste santuri (deh, mi-au trebuit drenuri; si terasa), ars de soare si cu o dorinta apriga de a fi in cu totul alta parte. Pisica zace imprastiata pe masa de calcat, lovita de caldura de afara. Stomacul imi da semne ca e timpul sa las naibii munca si sa-mi pun sortul de bucatarie, c-ar vrea ceva de mancare, nu de alta. Refuza din start ideea de “salata” de orice fel, asa ca ne orientam spre cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci in maxim 15 minute – paste.
Ia sa vedem: avem o jumatate de ardei capia rosu, o jumatate de morcov, o jumatate de dovlecel, trei catei de usturoi si o mana de frunze de busuoic (din productia proprie de care sunt foarte mandru). Legumele le tocam fasii subtiri ca sa se caleasca rapid in tigaie iar usturoiul il maruntim la cutit. Evident, putem sa-l dam si pe razatoare daca nu le avem cu manuirea cutitului, orice numai sa nu-l zdrobim.
Intre timp apa cu sare a dat in clocot asa ca punem pastele la fiert. Cand mai au fix trei minute pana sunt gata, incingem intr-o tigaie doua linguri de ulei si punem usturoiul sa se caleasca vreo 30 de secunde, dupa care punem morcovii si ardeiul. Ii lasam acolo pana se inmoaie morcovul, apoi adaugam si dovleceii, avand grija sa-i punem mai pe fundul tigaii ca sa se rumeneasca un pic. Dam cu sare. NU dam cu piper. Cand au inceput sa se rumeneasca dovleceii au trecut deja trei minute. Rupem frunzele de busuioc si le amestecam si pe ele cu legumele, apoi mutam cu un cleste pastele direct din oala cu apa in tigaie. Nu e nevoie sa le scurgem pentru ca apa lor le va ajuta sa fie mai suculente. Mai agitam de cateva ori ca sa se amestece bine legumele cu pastele, apoi deversam totul in farfurie. ACUM rasnim niste piper proaspat pe deasupra.
Pofta buna!
Bun!