Omleta cu ciuperci sau leacul diminetilor mohorate…
…si deschizi ochii si privirea iti iese pe fereastra tocmai afara unde cerul gri si trist ridica din umeri zicand parca “asta e tot ce pot face azi”. Ce poti face altceva decat sa te intorci pe partea celalalta, dand cu ochii de ceva mult mai frumos, mai vesel si mai cald? Bucura-te, e week-end, trebuie sa sarbatoresti. Misca-te jos din pat si adu-ti contributia la gospodarie barbate, iubita ta si-a facut deja datoria matinala zambindu-ti atunci cand vremea de afara s-a strambat la tine. Nu e greu sa faci micul dejun (ti-am mai zis eu cate ceva despre asta pana acum) trebuie doar sa te urnesti, ca doar inceputul e greu in orice.
Iaca un exemplu de cum se intampina o iubita ciufulita si morocanoasa dimineata: pregateste o tigaie si pune cuptorul la incins. Asigura-te ca ai niste ciuperci la indemana, vreo trei-patru oua (nu, *alea* nu se pun, nu fii nesimtit!), un pic de branza si cam atat. Cureti ciupercile cu un servetele si le rupi cozile (sa nu dea naiba sa le speli sau sa le cureti de coaja!). Incinge bine te tot o tigaie, fara pic de ulei. Aseaza in ea palariutele de ciuperci si lasa-le in pace pana cand incep sa se rumeneasca. Intoarce-le odata ca sa se rumeneasca uniform.
Intre timp sparge mai sus pomitele oua intr-un castron si bate-le bine, adaugand peste ele un praf de sare, niste piper si ce arome iti mai trec prin cap. Pune si o lingura – doua de lapte daca ai. Cand ciupercile s-au rumenit bine pune o patratica de unt in tigaia incinsa si invarte usor de tigaie ca sa se unga uniform cu unt. Toarna apoi ouale batute in tigaie si presara pe deasupra branza taiata marunt si o mana de iarba uscata – cimbru, rozmarin, amestec de provence sau… orice alta iarba (si sa-mi spui si mie cum iese ca-s curios).
Lasa tigaia un minut pe foc, dupa care bag-o in cuptorul incins si ocupa-te de o cafea buna (arunca naibii filtru ala; fii barbat, foloseste ibricul, e banal). Cand omleta s-a rumenit bine (dureaza cam 2-3 minute daca cuptorul e incins) e timpul s-o scoti din cuptor si sa torni si cafeaua in cesti.
…si uite asa iubita ta zambeste in continuare, vremea de afara nu mai conteaza, iar in fata voastra este o zi intreaga de lenevit si facut <ahem!> planuri de viitor.
Pofta buna!
Ba sa stii ca le si spal si le curat si de coaja daca sunt ciuperci mai mari 🙂 Erezie, stiu, dar piticii de pe creier nu ma lasa altfel. In alta ordine de idei, tocmai in 2012 iti veni sa iti planifici viitorul? Cam tarzior, cam tarzior :))
Asta e, germofobii pierd niste chestii in viata :)).
Iar despre planificare… deh, unii spun “tarzior”, eu zic “optimist”.
Pingback: Omleta cu ciuperci | Retete pentru noi