Deci vrei sa te apuci de baut whisky…
Sa divagam un pic de la subiectul “mancare” si sa intram pe o tarla destul de ne-explorata prin aceste locuri: alcoolul. De la pasiunea pentru gustul mancarii la cea pentru gustul alcoolului este doar un pas. Stiati ca majoritatea bucatarilor le cam trag la masea, nu? E normal, 10 ore in bucatarie, inconjurati de lichioruri fine si vin alb de calitate – 100ml la flambat, 100ml la baiatu’, ca doar vrei sa vezi daca mai e inca in termen.
Lasand gluma la o parte, de vreun an-doi am inceput sa-mi educ pasiunea pentru bauturile spirtoase denumite generic “whisky”. Stiu, majoritatea pasionatilor de gatit sunt mari connaisseurs de vinuri, dar pe mine vinul nu m-a atras niciodata. Stiu sa apreciez un vin bun (pana la un punct), dar mai mult de atat nu ne cunoastem. Cu whisky-ul insa – e alta treaba. Whisky-ul de calitate, ca si mancarea de aceeasi categorie, se face cu munca multa. Intocmai cum o tocana sta la foc mic 2-3 ore, la fel si whisky-ul sta in butoi 10-12 ani (minim) pana ajunge sa fie un whisky bun.
Excursia mea in lumea bauturii se bazeaza pe un principiu sanatos: pasionatii au parerea lor, snobii au parerea altora. Datorita acestei “mantre” ma documentez destul de putin pe site-urile de specialitate, iar dintre sutele de reviewers de pe Internet nu-l urmaresc decat pe Ralfy, pentru ca e haios si are niste clipuri foarte bune despre istoria whisky-ului. De cand am inceput aceasta “educatie alcoolica” mi-am dat seama care este whisky-ul slab, facut pentru profanii care beau whisky cu cola (ma uit la voi, aia de ridicati Ballantine’s in slavi) si whisky-ul bun, pe care poti sa-l bei sec, in timp ce stai cu o carte in brate. Ca sa dam startul la un fel de “tutorial alcoolic”, iata trei chestii pe care ar fi bine sa le faceti daca vreti sa va educati un pic pasiunea pentru spirtoase:
Invata sa bei whisky
Nimic nu-ti arata mai mult adevarata fata a unei bauturi decat consumul “sec”, fara alte adaosuri. Data viitoare cand vrei sa bei un whisky arunca cuburile de gheata, cola, fanta si alte prostii. Pune-ti doua degete de whisky intr-un pahar “lalea” (nu intreba de ce, tu fa asa cum iti zic) si lasa-l sa stea vreo 2-3 minute. Agita-l usor ca sa se mai evapore din alcool si apoi adulmeca-l bine. Trage pe nari, incearca sa treci de mirosul clar de alcool, pe care-l o sa-l simti la inceput. Gusta apoi un pic, incercand sa-l tii un pic in gura (nu da shot, ca pe palinca) si sa extragi aromele din el. Va avea gust de spirt. E ok, nu renunta, probabil ca papilele tale sunt mai sensibile la alcool, caz in care trebuie sa-l domolesti un pic, adaugand un strop sau doi de apa rece (de regula ce trece de 40% cam are nevoie de apa). Agita-l din nou usor si gusta. Este ca-i mai bine?
Invata sa cumperi whisky
Este o chestie de necontestat ca whisky-ul de calitate costa. Cu toate astea, daca abia acum incepi sa degusti whisky, nu te arunca la bauturi peste 100 de lei pentru ca s-ar putea sa nu poti sa le apreciezi la justa valoare. Cumpara ce whisky vrei tu sub 100 de lei. Ce pot eu sa-ti zic acum este doar sa stai departe de Ballantine’s, Teacher’s sau Jack Daniel’s. Sunt ok sa le combini cu cola, Redbull sau mai stiu eu ce, dar au foarte putin de oferit ca bauturi seci. Incearca un Jameson sau un Tullamore Dew – amandoua sunt pe la 70 de lei si sunt niste licori excelente. Incearca un Johnnie Walker (Red Label, pentru inceput), un Grant’s sau un Bushmills. Daca nu ai experienta la whisky (gec-cu-cola sau ballantine’s cu gheata nu se pune ca experienta) nu cumpara whisky “single malt”. Deocamdata asta inseamna bani aruncati pe geam.
De asemenea, investeste un pic mai mult si cumpara doua marci diferite odata. Intelegi mult mai bine diferentele intre ele atunci cand degusti in paralel doua tipuri de whisky.
Nu te imbata din whisky
Cand le spun oamenilor ca am o pasiune pentru whisky sprancenele se ridica si chicotelile incep sa se faca auzite. E normal, “pasiune pentru bautura” este foarte des asociata cu “prima cafea a zilei – un shot de tuica”. Cu toate astea m-am imbatat foarte rar din whisky, si atunci a fost din whisky care nu imi place ( J&B este o marca pe care n-o suport, de exemplu). Imbatatul din whisky are doua mari dezavantaje: in primul rand nu este rentabil, in al doilea rand te va face sa urasti profund acea marca de whisky (cum urasc eu acum J&B). Daca vrei sa degusti whisky si sa ramai cu o amintire placuta nu “degusta” mai mult de doua pahare.
Cam atat pentru inceput. Acum ca am scris toate astea imi dau seama ca eu nu am urmat chiar la litera aceste sfaturi (mai ales ultimul), dar mai bine sa invatati din greselile mele decat din ale voastre. Cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l retineti este sa nu fiti snobi – formati-va propria parere, degustati cu propriile voastre simturi si nu lasati haterii sa va influenteze (“Bei d-asta de 12 ani ba saracule? Se stie ca ala de 18 e piesa maxima”). Nu va feriti de sfaturi, topuri si liste, dar nici nu le luati prea in serios. Simtiti-va bine, pentru ca de fapt despre asta e vorba.
Pofta buna!
http://www.artofmanliness.com/2014/05/01/how-to-drink-whiskey/ pam!
Bai, mersi. Fara tine nu aflam cum trebuie sa beau whisky.
Se vede ca n-ai citit dupa titlu.
Ba chiar am citit, dar pe diagonala pentru ca ce crezi? Stiam despre ce e vorba.
Bun articol. Exact ce am incercat sa le explic si amicilor mei de nenumarate ori, ei fiind “fani” whisky + (alta bautura), combinatii dubioase de genul. Eu am preferat intotdeauna sa simt gustul direct al bauturii, si doar rareori adaug apa.
Nu prea imi permit fondurile, dar cand am ocazia, Johnnie Walker Black Label si Tullamore Dew sunt favoritele mele, pe cel din urma l-am cumparat doar din curiozitate acum vreun an si ceva, nu auzisem in viata mea de el, dar m-a surprins extraordinar de placut.
In momentul de fata am o sticla inca nedesfacuta de un single malt scotian, Cardhu, 12 ani, cel putin asta scrie pe imbracamintea de piele a sticlei.
Care marca de whisky o recomanzi ? JB-ul ce are ?
J&B pur simplu nu-mi place. E drept ca nu am baut alt JB decat cel ieftin, care se găsește peste tot (exista si JB de 12 ani de exemplu, pe care mi-as dori sa-l încerc)
Pe Johnnie Walker Red Label am vazut ca scrie “caramel” la ingrediente. E normal asa ceva?
Da. Din păcate se adaugă caramel pentru culoare, in special la varietățile care nu sunt foarte vechi si nu au apucat să se coloreze natural.