Cumparati-va masina de facut paine!

Vorbesc serios, cumparati-va o masina de facut paine!

Imi place painea. Nu concep ziua fara o feliuta de paine – fie sub oul ochi de dimineata, fie sub o feliuta de cascaval, fie unsa bine cu unt de arahide si gem. Oftez cand trebuie sa mananc toast (se intampla sa fie ultima sansa) si refuz sa cumpar franzele. Urasc painea care se faramiteaza cand o tai si din care nu poti sa faci un sandwitch, cum ar fi… orice paine din supermarket (mai putin Pave de la Mega Image. Aia e buna daca o prajesti).

Odata de mult am avut o masina de paine. Era cea mai mare si printre cele mai scumpe. Am facut vreo cateva saptamani paine la ea… dupa care am abandonat-o. S-a retras intr-un dulap si a ramas acolo (nu stiu ce s-a mai ales de ea). Nu mai stiu ce nu mi-a placut la paine sau la proces in sine, cert e ca masina de paine a fost un no-go pentru mine foarte multa vreme. Am mai facut paine de-alungul vremii, framantand totul de mana, dospind, punand la copt etc. Programul zilnic insa a oprit aceste manifestari de brutar amator.

Acum vreo doua luni insa m-am enervat pe lipsa de paine decenta din magazinele noastre, asa am pus mana pe telefon si am sunat-o pe mama, care avea pe undeva o masina de paine nefolosita. Am luat-o cu imprumut, sa vad daca “ma tin de treaba” cu ea, nevrand sa repet gresala din paragraful de mai sus (500 de lei am dat pe masina aia de paine pe care am abandonat-o).

De doua luni mananc paine facuta in casa. O singura data am cumparat o punga de toast pentru ca nu mai aveam paine deloc, iar alta data am luat o bagheta de la Mega Image pentru ca voiam sa fac un hotdog. In rest… odata la doua-trei zile pun masina la treaba, iar ea framanta, dospeste, coace si nu se plange. Cu greu am reusit sa compilez o reteta din cartea cu care a venit painea (aparent cu cat e mai ieftina masina cu atat “documentatia” e mai proasta), dar iata ca am reusit. E foarte usor, se face asa: iei 500gr de faina (350 alba + 150 secara este reteta castigatoare pana acum), 300ml de apa, o lingurita de sare, doua lingurite de zahar, doua lingurite de drojdie, o mana de mix de seminte si cateava galgaituri de ulei de masline.

Trei ore mai tarziu masina piuie si te anunta ca painea este gata. O scoti imediat (altfel se abureste) si o lasi sa se raceasca complet. Cateva sfaturi:
– nu pune painea la facut de seara pentru dimineata. Cea mai buna paine este cea mancata la temperatura camerei, nu fierbinte.
– lasa painea sa se raceasca complet inainte sa o bagi in punga (sau unde tii tu painea)
– foloseste faina de paine (650) sau de pizza (550), nu din cea alba pentru prajituri (cea de paine absoarbe altfel apa)

Pe bune, cumparati-va masina de facut paine!

 

Egg on toast

2 comentarii
  1. Am facut deja ‘marele pas’, undeva la inceputul lui martie si sunt mai mult decat multumita! De cand am masina de paine, n-am mai cumparat decat chifle, ocazional 😀

    Cat despre reteta, prima paine am facut-o respectand cu strictete cantitatile din retetarul cu care a venit masina, de frica sa nu fac vreo prostie (am citit prea multe povesti horror despre cum poti sa arunci painea dupa ce ai stat 3 ore dupa ea), iar mai apoi am calculat cantitatile cu regula de 3 simpla, pentru 500gr. de faina, din care iese o paine de aprox. 800 gr. 🙂

    Reply
    • E ok, si eu am aruncat de vreo doua ori painea… Odata am uitat sa pun drojdie, iar odata nu am infipt ca lumea paletele, au iesit de pe pivot si uite asa painea nu s-a framantat mai deloc. Se mai intampla…

Adauga un comentariu