Cum pastram multa fasole verde?
Ca nu cumva sa moara copilu’ de inanitie mama lui i-a facut cadou o sacosa mare de fasole verde de la tara. Totodata, ca copilu’ sa nu-si strice degetele si nici nervii curatind la ea, mama lui a facut si un gest frumos – a curatat fasolea inainte s-o aduca. Copilu s-a vazut astfel in situatia de a avea multa fasole verde si nicio idee ce sa faca cu ea. Concluzia a venit de la sine – s-o congelam!
Intrucat copilu’ vesel nu a mai congelat fasole verde pana acum (pentru ca o ia gata congelata de la Mega Image) a apelat la sfaturile mamei care l-a cadorisit cu maldarul de fasole. Exista doua moduri de a congela fasolea: fie o aruncam in congelator ca atare, iar cand ne trebuie o scoatem si punem direct la fiert, fie o oparim si apoi o punem in punga la congelat. A doua varianta i s-a parut copilului ca asigura cel mai scurt drum de la fasole la sufertas (sau la stomac) asa ca s-a apucat de oparit fasolea (sau blanșat, ca sa folosim termeni tehnici).
Blanșatul fasolei a presupus patru pasi:
- Am umplut o oala mare cu apa si-a pus-o la fiert (am pus si o mana de sare in apa)
- Cand apa a dat in clocot am aruncat in ea fasolea (in transe, ca nu incapea toata odata)
- Dupa fix 9 minute am scos-o, am trecut-o sub un jet de apa rece (ca sa se raceasca mai repede) si am scurs-o.
Dupa ce s-a scurs am umplut pungile cu fasole si le-am pus la congelator.
Am pastrat o mana de fasole pe care am calit-o in doua linguri de ulei de susan si peste care am mai pus si niste sare, piper, sos de soia si… tot susan. Asta, impreuna cu niste piept de pui marinat peste noapte in ulei de masline si otet de orez mi-a asigurat sufertasul de azi.
Pofta buna!
EU DIN PROPRIA EXPIERENTA STIU CA DACA PUI FASOLE VERDE PASTATI LA CONGELAT FARA S-O OPARESTI, CIND O PUI LA FIERT NU SE MAI FI9ERBE RAMANE TARE