Ciorba de cartofi dietetik…

Saptamana trecuta imi lipsea ceva. Nu prea stiam ce… Simteam eu ca din alimentatia mea lipsea ceva. Am incercat un biscuit, sticksuri, pizza, friptura, legume, paste, totul fara niciun rezultat. Pana cand fetele de la Dietetik.ro mi-au dat ideea – de cand n-am mai mancat eu o ciorba?! O ciorba buna, acra… Am luat ideea lor si am schimbat pe ici pe colo (in parte pentru ca Lovely Assistant nu suporta cuburi de legume in ciorbe daca leguma nu e cartof) si iata ce-a iesit…

In primul rand am luat doi morcovi, o ceapa, doi pastarnaci, o telina si o legatura de patrunjel si le-am aruncat la fiert intr-un litru de apa (ok, *aproximativ* un litru de apa…) pe un foc mic (pentru eruditi: asta se cheama “fierbere extractiva”). Daca ati ajuns pana aici felicitari! tocmai ati facut o supa de legume. Ce nu folositi la ciorba puteti sa puneti in sticla si-o folositi la paste, la inabusit tocane etc.

Dupa ce supa a fiert si legumele s-au inmuiat am pastrat doi morcovi si un pastarnac si restul… ma rog, am scapat de ele. Am curatat si taiat cuburi vreo cinci-sase cartofi de dimensiune medie si i-am aruncat la fiert in supa de legume. Nu le-a luat mult, vreo 30 de minute pana cand s-au inmuiat.

Tineti minte ca am pastrat un morcov si doi pastarnaci, nu? Ei bine, pe aia i-am dat pe razatoarea fina si i-am aruncat inapoi in supa langa cartofi sa nu cumva sa se simta singuri in atata zeama. Am adaugat niste bors (absolut dupa gust) si am mai dat un clocot, dupa care am stins focul.

Buuuuun, vine acum randul iaurtului. Acum nitica teorie: orice ciorba “dreasa” trebuie sa fie alba la culoare, un alb compact si frumos. Dresul ciorbei se face cu asa-numitul “liaison” – amestec de smantana / iaurt. Daca turnam amestecul in ciorba fierbinte se va taia, indiscutabil. Asta nu este un lucru foarte rau, doar ca 1. se va duce in balarii albul compact si frumos, precum si stima noastra de bucatari si 2. gustul se va schimba. Pentru “dres” eu am folosit iaurt de bivolita (ca sa nu folosesc chiar smantana “de treşdoi” ca devenea prea grasa pentru ceva… dietetik 🙂 ).

O ciorba dreasa prost se recunoaste prin faptul ca prin zeama plutesc bobite microscopice care este de fapt grasime. Ca sa evitam “taierea ciorbei” trebuie sa temperam un pic amestecul (v-am umplut de termeni tehnici 😀 ). Asta se face in doua moduri: primul mod si cel mai costisitor ca timp (dar si cel mai logic) este sa asteptam sa se raceasca ciorba; al doilea presupune sa adaugam treptat ciorba in liaison. Prin treptat intelegem maxim un polonic odata si amestecand continuu, astfel incat temperatura liaison-ului sa se apropie de temperatura ciorbei (nu vor fi niciodata identice). Pentru rezultatate mai bune va trebuie sa lasam 5-10 minute ciorba la racorit inainte. La finalul operatiunii turnam amestecul in ciorba si voila! avem ciorba dreasa.

Inainte de servire nu uitam sa presaram niste patrunjel proaspat tocat pe deasupra. Sau leustean. Sau menta.

Pofta buna!

2 comentarii
  1. povestea asta cu temperatu’ v-au predat-o la scoala? ca io o stiu de la mama…

    Reply
Adauga un comentariu