Cat de greu se face o supa cu galusti?
Supa cu galusti este leacul oricarei boli . Guturai, durere in gat, inima albastra – orice ai avea umpli o farfurie ochi cu supa galbuie in care plutesc doua trei galusti si gata! efectele se simt de la prima lingura*. Poti sa zici orice de mancarea romaneasca, dar “ceaiurile de legume” sunt unul din punctele forte ale ei. Ei bine, tu care n-ai facut in viata ta mai mult de cartofi prajiti cu oua ochiuri… cat de greu crezi ca se face o supa?
Nu foarte greu. Mai intai fa rost de niste carne de pui sau gaina. Neaparat ai grija sa fie cu os si piele pentru ca 1. e mai ieftina si 2. acolo de fapt sta gustul, nu in pieptul cel fad. Eu am avut niste “piept de gaina milf” ™ in congelator de care am fost foarte fericit sa scap in acest mod. Apoi fa rost de niste legume – doi morcovi, o ceapa, o telina si un pastarnac (sau radacina de patrunjel – tanti din piata ii va spune “albitura”). Fa rost apoi de o legatura de patrunjel – asta e absolut necesara la orice supa. Sare se intelege de la sine ca trebuie. Pentru galusti o sa-ti trebuiasca un oudoua oua si o cana de gris.
Eh, si acum intra in scena meseria de fapt. La inceputurile mele cand faceam supa de rosii (de care nu am mai facut… de atunci) aveam grija sa pun ceva legume la fiert (cam cele de mai sus) si niste suc de rosii si un pumn de “Delicat” pentru ca mi se parea ca nu are gust. Problema era ca eu puneam foarte multa apa pentru cate legume aveam, fara sa fac cea mai simpla paralela – ce fel de ceai iese daca intr-un litru de apa pui un plic de ceai? Un ceai foarte prost, evident, la fel ca si supa mea. Apoi mi-am dat seama de gresala si am inceput sa mai scad cantitatea de apa. In acelasi timp am inceput sa fierb supele la foc mic, cat mai mult timp. Cred ca se aude undeva in spate o voce care zice ca “se strica” vitaminele sau “se evapora”. Vitaminele nu se evapora. Vitaminele se dizolva in apa, pe care oricum o vei manca.
Acestea fiind zise pune la fiert cam 4 litri de apa. Aici este singura ta grija – sa nu ai prea mult apa pentru cate legume ai pentru ca o sa iasa o zeama lunga fara gust. Pune in apa asta tot ce scrie mai sus, mai putin legatura de patrunjel. Da focul mic si las-o in pace. Cam dupa o ora poti sa o gusti sa vezi cam cat de buna e, eventual s-o mai potrivesti de sare. Odata ce carnea si legumele s-au fiert supa este gata. Strecoara toata zeama printr-o sita si pune-o din nou pe foc mic.
Pentru galusti – bate oul cu pricina si apoi amesteca bine grisul. Trebuie sa iasa un fel de terci mai gros din care pui cate-o lingura in supa de pe foc. Ai grija sa nu fiarba foarte mult, maxim un clocot. Stingi focul, pui un capac – SFARSIT! Legumele nu e musai sa le arunci – poti sa le pastrezi in supa sau, daca cumva felul doi este piure, nu te sfii sa pui langa cartofi si un morcov sau o telina. O sa fii surprins(a)!
Nu uita sa pui o mana sanatoasa de patrunjel tocat in supa. Supa fara patrunjel este ca bereta fara marinar.
Pofta buna!
__
* tin sa va reamintesc ca nu exista niciun fel de studiu medical care sa ateste faptul ca supa cu galusti este un medicament impotriva vreunei boli, insa concluziile rezultate din sute de experiente tind totusi sa confirme acest lucru.
Esti sigur ca o cana de gris la un ou? Poate cana ta e pitica!? 🙂 … pt. ca nu par a fi “gloante” galustile tale.
Am o masura de “cana” din US pentru care o folosesc pentru tot (are approx 250ml, deci probabil e cat o cana normala).
Nu sunt gloante, dar au fost putine 😉
Obtii un amestec nisipos la proportia asta. Grisul e jumatate decat spui dar nu are nici un fel de importanta. Mie mi-e clar ca retetele sunt un pretext pentru scris. N-am mai ras de multa vreme singura in fata calculatorului cum am ras azi. Mi-am dat peste cap programul pt. ca nu ma mai puteam desprinde 🙂 Abia astept sa mai pot evada sa-mi continui lectura.
Mi-am consultat jurnalul si sunt doua oua. Am corectat.
Multumesc!