Paste cu fasole, pe romaneste…
…pentru ca pe italieneste este “Pasta e fagioli”. Asta este un fel de mancare foarte “autentic” (a se citit “taranesc”) – toata reteta geme de improvizatie, adica exact asa cum ar face o nevasta de taran gata sa-si indoape barbatul venit hamesit de la munca campului. Este modul rapid de a incropi o masa din care mananci pana crapi (la propriu cred… n-am incercat inca). Are paste, are fasole, are afumatura – ce poate fi mai indopator?
Acum eu sunt convins ca taranca italianca nu avea penne Barilla si nici afumatura de la “Jupan Ignat”, dar timpurile moderne ne silesc sa ne indepartam un pic de originile noastre “eco” si sa o luam pe scurtatura. E drept ca ceapa si usturoiul sunt din gradina, iar sucul de rosii este de la bunica mea din gradina. Afumatura n-am putut creste anul asta.
Dar observ ca ma lungesc inutil cu vorba cand de fapt voi vreti sa aflati cum se face aceasta oroare – si zic “oroare” pentru romanul nu prea amesteca fasolea cu altceva decat cu ceva carnati sau marar. Eh, romanul de mine a luat cam jumatate de cana de fasole maruntica si am pus-o la fiert “in trei ape” (dupa ce a stat si la inmuiat o noapte). Ultima fiertura a fost cu un morcov, o ceapa, o telina si ce mai era printr-un “kit de supa” luat de la Cora (excelenta treaba asta – pentru 2,50 lei primesti doua cepe, un morcov, un pastarnac si-un sfert de telina – tot ce-ti trebuie pentru o supa de legume). Intre timp am taiat bucatele ceva afumatura – nu ma intrebati cat – as putea aproxima… 10cm. Pentru sos am pregatit o ceapa tocata marunt, jumatate de morcov tocat marunt, vreo trei catei de usturoi, o lingurita de pasta de rosii (in sfarsit am terminat cutia!) si o cana de suc de rosii. Am folosit penne integrale (trei maini, daca vreti sa stiti cantitati) pentru ca asta aveam, dar cred ca orice paste sunt bune. Nu uitam de o cratita incapatoare.
Dupa cum am zis mai sus fasolea fierbe cu ceva legume si sare. Cand am terminat de fiert o punem la scurs, dar pastram zeama pentru ca ne va trebui. Intre timp punem si pastele la fiert, avand grija sa le fierbem cam cu doua – trei minute mai putin decat scrie pe pachet ( 9 minute in cazul pennelor integrale). Incingem cratita in care urmeaza sa facem mancarea si punem in ea afumatura. Cand incepe sa sfaraie adaugam peste ea ceapa tocata, morcovul si usturoiul si amestecam bine. Lasam pret de vreo 3 minute ca ceapa sa devina sticloasa si adaugam fasolea si o tavalim bine prin afumatura. Ii dam si ei timp sa se rumeneasca si adaugam o lingurita de pasta de rosii pe care o amestecam bine in fasole si apoi sucul de rosii.
Intr-un moment de maxima inspiratie au am adaugat jumatate de punga de spanac tanar, pentru ca am avut la indemana, apoi am pozat mancarea in cea mai romaeasca farfurie pe care o am in casa (si pe care sunt destul de sigur ca e de la un parastas).
Pofta buna!
____
PS: Da, stiu, nu ai timp sa fierbi fasolea in trei ape. Nu e o problema. Poti sa folosesti fasole din conserva si sa pui apa in loc de supa. Ca sa compensezi un pic poti sa adaugi si o telina tocata marunt cand faci sosul. Important e sa-ti placa tie.