Chinezisme pentru incepatori, de la LIDL…
…si cum stateam eu pasnic si imi vedeam de treaba mea, iata ca ma contacteaza o domnisorica din partea “Lidl Romania” cu gand sa-mi trimita niste produse la testat. Eu am facut ochii mari si i-am raspuns ca probabil cauta restauranul “Bucatarul Vesel” din Brasov, caz in care a gresit adresa. Ei bine nu, ma cauta chiar pe mine, asa ca doua zile mai tarziu eram in posesia unei cutii pline cu produse interesante de la Lidl, produse care mi-au trezit pofta de a scrie cate ceva si pe aici (ca de gatit gatesc des, cu scrisul stau mai prost).
Toate cele de mai sus m-au dus cu gandul la inceputurile mele, cand abia scoateam capul in lumea culinara si voiam sa gatesc “chinezeste”. Un amanunt interesant este ca primul meu wok tot de la Lidl l-am luat, de undeva de prin Grecia. A costat 13 euro si mai este in functiune si acum. De asemenea, mi-aduc aminte ca prima oara cand l-am folosit a trebuit sa spal pe jos in toata bucataria si sa fac si un dus, pentru ca asa e la inceput cand incerci sa flambezi carne de pui…
Tot in spiritul incepatorilor m-am gandit sa va arat cum sa faceti primii pasi in a gati “cu asiatice”. Eu evit sa zic “chinezeste” sau “tailandez” sau “mongolez” pentru ca fiecare tara are ingredientele ei si puristii imi vor sari iute in cap (de exemplu la mancarea tailandeza nu se pune sos de soia). In primul rand ne trebuie un wok. Nu incepeti sa aruncati banii pe cine stie ce wok-uri scumpe. Nu contest ca sunt bune, dar la inceput nu vor valora pentru voi mai mult decat o tigaie de omleta. Wok-ul pe care l-am primit eu este din seria Tefal Enjoy, perfect pentru incepatori – nu este greu de intretinut si este si usurel ca sa nu ne rupa mana. De asemenea, mie imi place foarte mult marca Tefal pentru marea inventie a secolului – termo-spot-ul.
Dupa wok vine sursa de caldura. Binenteles, cel mai bine se gateste “asiatic” pe sursa de caldura puternica, cum ar fi flacara deschisa de la arzator. Nimeni nu are asa ceva in apartamentul propriu, asa ca multi recurg la plitele care au arzator de wok. Din proprie experienta cu asa ceva va zic ca sunt foarte bune, si-si fac treaba admirabil. Pe locul trei vine traditionalul “ochi mare de la aragaz”. Rezultatele sunt multumitoare, dar fara a fi impresionante.
Si-acum sa si gatim ceva, nu? Luati asa: niste pulpe de pui fara os (sa zicem doua – trei) si, pentru marinarea lor, doua lingurite de sos de soia, doua lingurite de otet de orez, un varf de lingurita de amidon, doua lingurite de ulei de susan, o lingurita de zahar si un praf de sare. Pentru mancarea in sine ne mai trebuie o mana de taietei de orez pregatiti conform instructiunilor (majoritatea se scufunda in apa calda trei minute, dar eu am vazut si variatiuni asa ca mai bine cititi prospectul), doua linguri de sos de stridii, o lingura de sos de soia, o lingurita de otet de orez, vreo 2 cm de ghimbir tocati marunt, 3 catei de usturoi, o ceapa tocata julienne (daca aveti ceapa verde este si mai bine), un ardei rosu taiat julienne, doua trei maini de muguri de fasole mung, sare, piper, fulgi de chilli.
Pulpele de pui le marinam in ingredientele de marinada cam 30-45 de minute. Intre timp ne pregatim restul de ingrediente ca sa ne fie usor cand incepem sa gatim. Sosul de stridii si otetul de orez le amestecam cu ghimbirul, pentru ca le vom folosi impreuna.
…si iata si momentul decisiv. Punem wok-ul pe foc, asteptam sa se incinga bine (punctul rosu devine compact – atentie! nu se aprinde ca in reclama, da?) apoi punem vreo trei linguri de ulei de floarea soarelui (sau de alune daca vrem sa fim interesanti). Intre timp scurgem pulpele de pui de marindada si, dupa ce uleiul este incins (trebuie sa tremure suprafata lui) le punem in tigaie si le amestecam bine (de la asta vine stir-fry, nu) pana se rumenesc un pic. Adaugam apoi ardeiul gras, ceapa si mugurii de fasole si taietetii si mai amestecam un pic. Lasam cam un minut sa se friga bine toate, apoi turnam peste ele sosul facut din ghimbir si sos de stridii si amestecam bine, ca toate sa prinda o culoare uniforma. Mai lasam pe foc vreo 20 de secunde dupa care le scoatem. Si le mancam.
Intrucat este “pentru incepatori” iaca si niste note de final: carnea poate fi si de porc sau de vita. Ba chiar tind sa cred ca ar fi fost mai reusita cu vita decat cu pulpe de pui, deoarece pulpele de pui au un gust specific care nu prea se impaca cu “asiaticii”.
Pofta buna!