Mazare cu carnati sau ce mancam inainte de heavy-metal…
Pai bine, bine, mergem sa vedem Megadeth, dar ce mancam inainte? Deja pusesem in gand niste gratar din “orice in afara de pui” si niste verdeturi pe langa, destul cat sa ne tina pana la acea ora din noapte cand terminam cu metalele si ajungeam acasa. Macelaria in schimb ne-a dezamagit – fleici obosite, cotlete triste… Ok, schimbam foaia – avem prin congelator niste mazare tanara de la tara, avem niste “sibieni” in fata ochilor de la care luam niste carnati asa ca punem de o mazare cu carnati.
Din cei sase carnati “usor picanti” (adica deloc picanti) am folosit doar trei. Trei carnati “usor picanti”. Am luat din congelator trei cani de mazare, am tocat doua cepe verzi, cinci catei de usturoi si am decojit si o rosie ca la altceva nu aveam la ce s-o folosesc; am amestecat o lingurita de cimbru cu doua lingurite de menta si jumatate de lingurita de boia de ardei dulce, iar peste astea am spart si un ardeias iute de la punga. Cat am facut toate preparativele am pus vreo jumatate de litru de apa cu sare la fiert.
Ca sa fim eficienta in persoana folosim o singura cratita pentru toate astea, anume tuciul (ca are capac si putem sa-l lasam cat vrem noi in cuptor). Mai intai il incingem bine si rumenim carnatii ca sa-si lase ei grasimea lor. Ii rumenim in transe ca sa prinda toata lumea loc in tuci si sa nu avem indivizi care raman nerumeniti. Noul trend ne-ar dicta acum sa-i scoatem pe “servetele absorbante” ca sa mai traga din grasime. Voi faceti cum vreti, dar eu n-am facut asa pentru ca sunt mai old school.
In grasimea de acolo punem ceapa tocata si o lasam vreo cinci minute ca sa se fragezeasca, apoi adaugam si usturoiul, dar nu il lasam mai mult de 30 de secunde. Urmeaza la rand mazarea, direct din congelator. In mod normal ar trebui sa o oparim scurt inainte s-o folosim, dar acum urmeaza sa se faca direct in oala. Amestecam bine ca toata mazarea sa prinda un pic de grasime pe ea, apoi adaugam mirodeniile amestecate, carnatii si rosia tocata cubulete (asta chiar e optionala). Mai invartim un pic in amestec, atat cat sa nu mai integem nimic din ce-i acolo.
Adaugam apoi apa fierbinte (NU punem apa rece!) cam cat sa acopere mazarea si lasam ca un foc mic sa-si faca treaba lui. Gustam, saram, piperam etc. Daca cumva scade prea mult si mazarea nu se fierbe (cu toate ca mazarea tanara se fierbe repede) mai adaugam apa fiarta. Cand a scazut destul acoperim si incepem sa batem cu linguroiul in capac urland cat ne tin bojocii: “La maaasaaaa!”
Pofta buna si ROCK ON!!
Am incercat reteta ta, dar cu linte in loc de mazare si a iesit super! Iti multumeeesc!