Simplul orez cu legume…

Piata Sudului (a.k.a. “de la Big”) era goala. Ici colo cate o taraba intarziata cu marfa de import. Am plecat trist indesand o legatura de morcovi in rucsac. Deja mintea imi era la pastele cu ton pe care urma sa le mananc maine pentru ca… asta e. Era pur si simplu prea tarziu pentru piata decenta.

Am intrat la Mega Image cu gand sa iau diverse maruntisuri cum ar fi paine si niste ceva de incropit micul dejun. Am ales cinci rosii cherry aflate undeva intre mediocru si decent, un pic de branza feta, niste paine feliata… M-am asezat oftand la coada, am platit si am luat drumul casei. In dreptul pietei “de la Cultural” mi-aduc aminte ca am uitat sa iau iaurt (pentru “salata de paste cu ton si alte chestii”). Imi dau una peste ochi si intru in piata si acolo… miracol. Tarabe cu… piata stuff. E drept, nu toate, dar furnizorii mei “agreati” erau acolo. Si aveau si rosi de gradina… si telina… si pastarnac… si verzituri… si ceapa! Am luat repede de toate si am fugit spre casa, uitand evident din nou de iaurt. Meh, cui ii trebuie – pentru maine fac altceva!!

…si acel altceva este (drumrolll!!) orez cu legume.

Ok, pentru cei un pic “pokerfaced” sa va explic – cu totii ne-am obisnuit ca orezul sa fie garnitura, nu? Intotdeauna orezul era pus alaturi de niste pui, niste vita, niste peste, niste orice… Cu totii suntem obisnuiti ca orezul sa fie ceva vag parfumat, dar destul de neutru cat sa nu intreaca halca de carne langa care il mancam. Ei bine, eu am facut invers – am lasat carnea (un biet piept de pui) sa fie “de umplutura” si am facut ca starul pranzului sa fie… orezul. Si a fost cam asa:

Am luat o telina, trei morcovi, jumatate de ceapa, doi pastarnaci si le-am spalat bine. Eu sunt mai rebel din fire asa ca nu curat morcovii si pastarnacul pe care-l iau din piata, eu doar le spal bine sub un jet de apa rece. Am masurat o ceasca de orez si l-am spalat bine tot in apa rece dupa care l-am pus la inmuiat cat am continuat cu legumele (eu am folosit orez Scotti cu bob lung, voi puteti sa folositi ce vreti, in principiu functioneaza toate la fel). Important: acum puneti doua cescute de apa la incalzit! (asta daca nu aveti prin nu stiu ce minune supa de legume, caz in care o folositi pe aceea).

Orez cu legume 1

Am tocat ceapa marunt de tot (ocazie numai buna sa-mi uit propriul sfat* si sa bocesc cu lacrimi cat pumnul aducandu-mi aminte de toate amaraciunile mele) si am taiat cubulete morcovul, telina si pastarnacul (ati mancat vreodata pastarnac crud? e mult mai bun decat morcovul in aceeasi stare!). Am pus intr-o cratita niste ulei de masline la incins, ulei in care am calit cateva minute ceapa, pana a devenit translucida. Am adaugat apoi legumele si le-am amestecat bine, cat sa le dau luciu cu ulei.

Orez Legume 2

A urmat apoi o runda de calit legumele la foc maruntel, cat sa se inmoaie un pic. Le-am amestecat de cateva ori pentru ca erau in pericol sa se prinda. Dupa vreo 5 minute am pus si orezul in aceeasi craticioara, aplicandu-i acelasi tratament ca si legumelor – l-am acoperit bine cu ulei. A urmat apoi partea de “miroase” compusa din boia de ardei (de la turci din bazar, o bunatate), praf de ghimbir si un praf de piper.

Orez cu legume 3

Dupa ce-am amestecat bine mirodeniile cu legumele si orezul am pus si cele doua cescute de apa (aproximativ doua…) peste ele, am pus un capac si am lasat focul mic.

Orez cu legume 5

Cam in 10 minute apa s-a evaporat si am gustat mancarea – era cum nu se poate mai fiarta, ba chiar se prinsese un pic de fundul cratiti. Nu va speriati, atata timp cat e doar prins si nu ars are un gust foarte bun. Eram destul de lesinat de foame asa ca nu m-am putut abtine sa nu imi pun o portie, chit ca imi lipsea carnea care era la dezghetat.

Orez cu legume 6

A iesit bun, aromat, fiert cat trebuie, legumele au ramas chiar un pic crocante (urasc legumele “over-fierte”™). Pe langa asta… e rapid, in maxim 30 de minute aveam mancare pentru a doua zi.

Pofta buna!

*intotdeauna lasati ceapa curatata vreo 5 minute in apa rece ca sa nu va lacrimeze si mama ochilor.

PS: Ca de obicei, reteta de mai sus e ceva de baza. Data viitoare intentionez sa-i pun si ceva mazare si sa-i mai adaug si un pahar de vin (acum l-am baut eu pe langa Open-mouthed smile )

3 comentarii
  1. Foarte buna reteta! Eu am 12 ani si am facut aceasta reteta! 🙂

    Reply
  2. te rog ajuta-ma putin cu niste lamuriri… zici ca pastarnacul si morcovul le pui necuratate… in poza nu se vad cu coaja, apoi ce nu inteleg iar, pui ulei de masline si calesti ceapa, adaugi legumele, se calesc si ele, adaugi orezul si ce nu inteleg mai adaugi ulei spui tu il acoperi bine cu ulei…. si alta intrebare, doar 2 cescute de apa???? multumesc, astept raspuns. intrebarile mele nu sunt cu rea intentie sau sarcastice, imi place blogul tau si gasesc ca am multe lucruri de invatat de la tine.

    Reply
  3. Sofia, scuze ca intarzii (mult) cu raspunsul.
    Probabil exprimarea mea a lasat de dorit, dar ideea e ca dupa ce adaugi orezul peste legume sa il amesteci bine sa se “acopere” cu ulei si sa se caleasca si el putin. Pentru mine “cescuta” este cam o jumatate de cana (deh, sunt bautor serios de cafea). In general pun apa “la ochi” – cam un-deget doua peste cat orez este, apoi tin ibricul cu apa fierbinte si mai adaug daca simt ca mai trebuie pe parcurs (pe gustate).

    Reply
Adauga un comentariu