Humble pie…
Nu voiam sa scriu acum despre cursul la care ma duc, mi se parea prea devreme. Voiam sa mai avansez un pic, sa-mi fac o parere clara, voiam sa scriu cu mintea mai odihnita astfel incat sa iasa un articol ceva mai coerent decat de obicei. Din pacate o intamplare la care am asistat azi ma face sa scriu un pic mai devreme. N-o sa fie prea coerent, so deal with it…
Intai si intai un pic de istorie – prin februarie a inceput cursul de bucatari la THR, curs pe care l-a urmat si Radu Popovici (care si-a exprimat niste opinii foarte pertinente si clare in acest articol). Stiam de la inceput la ce ma inham, asa ca ma trezesesc cu drag (sort of…) la ora 6 jumate, fuga la Casa Scanteii, patru ore de curs, fuga la munca, opt ore de munca – numai pasiunea ma mai tine in picioare. Vreau sa vad despre ce e vorba, sa invat mai multe, sa gust si eu din experienta unui bucatar adevarat, vreau sa umplu niste goluri care sunt acolo de cand lumea. Aparent functioneaza :).
Cursul costa 1000 de lei. Retineti suma! Eventual, mai cititi odata – O MIE DE LEI NOI (in bani vechi – 10 milioane). De 1000 de lei primesti scoala 6 luni din care vreo luna si mai bine practica in bucataria scoala, si doua luni practica in productie (perioadele sunt aproximative). Primesti diverse cursuri de umplutura cum ar fi stiinte economice, psihosociologie, legislatie, informatica (astea am inteles ca-s bagate in fata de CNFPA) dar primesti si cursurile de specialitate – tehnologie culinara, igiena, nutritie etc. In aceeasi bani intra si toate ingredientele folosite in bucataria scoala. Formatorii sunt maestrii in arta culinara, gastronomi cu experienta, participari la concursuri, muritori de foame in Romania dar care nu stiu de ce, continua sa munceasca din pasiune aici in loc sa-si faca de cap prin marile restaurante ale lumii.
Ok, astia-s bani, astea-s conditiile, dar ce ne invata ? Eh, aici se pare ca multa lume intelege mai greu (sau deloc) ce te invata la un curs de bucatar. Sa luminam un pic lucrurile: la un curs de bucatari inveti sa fii… bucatar. Nu inveti sa gatesti acasa mai bine, nu inveti sa faci retete exotice, nu inveti sa-ti dai prietenii pe spate ca esti cool, inveti pur si simplu sa fii bucatar – sa toci legume, sa faci un fond, sa faci un sos, sa asezi un preparat in farfurie, sa faci un aluat si, poate cel mai important, cum sa lucrezi intr-o echipa in bucatarie. Nu este un curs pentru foodies. Nu este un curs pentru oamenii care vor sa invete ceva in plus. Este curs de baza. Am colegi care n-au auzit in viata lor de aluat choux, colegi care nu stiu sa faca un aluat de paine, colegi care stiu ca gustul se da cu “Magia aromelor”… Sunt oameni care acum invata ce inseamna sa fii cu adevarat bucatar si care incearca sa scape de “delicat” si “legat supa crema cu faina”. Din fericire pentru ei, au de la cine sa invete.
Intamplarea de azi are drept protagonist un om care nu a inteles. Pur si simplu nu a inteles (dupa vreo luna de teorie) ca de fapt aici se face scoala profesionala. Se vedea de departe ca e un “foodie” (urasc termenul, il folosesc peiorativ 🙂 ), stia tot felul de ingrediente absolut necunoscute pentru unii de acolo, era extrem de contrariat de ce supa de ceapa nu se poate face si cu Gruyere in loc de parmezan (termenul de “reteta oficiala” e cam blurry pentru “pasionati” ca noi) si, mai ales, avea o atitudine in general superioara fata de restul “turmei”. Un mic exemplu ar fi ca atunci cand a gustat dintr-un preparat exemplu (pulpa de pui umpluta) a declarat sus si tare ca el n-ar manca asa ceva si ca ala e preparat romanesc sa mananci mult odata sa te saturi (ca sa preintampin eventualele intrebari – nu avea destula sare si, in general, nu prea avea gust; pe mine m-a interesat textura umpluturii, modul in care se face sa ramana omogena etc.). Ok, pot sa inteleg accesele de superioritate (cu toate ca oamenii de genul asta imi devin antipatici destul de rapid), dar nu pot sa inteleg cum poti sa arunci toate si sa pleci intins la secretariat cu scandal pentru ca… nu ai gasit o lingurita. E drept, dotarea bucatariei se axeaza pe oale, cratiti, coifuri chinezesti (termeni tehnici 😉 ) etc., nu pe tacamuri, dar intotdeauna exista solutii simple – imprumuti de la coleg, intrebi in sala, in ultima instanta… iti aduci d-acasa (remember, 1000 de lei). Nu inteleg cum poti sa dai vina pe formator (dna. Irina fiind o femeie foarte de treaba, cu multa experienta si, mai ales, exagerat de mult bun simt) si sa te certi cu el pentru ceva atat de banal ca o lingurita care ti-a stricat tie socotelile (si umpluturile) si te-a impiedicat sa arati tuturor cat de cool poti tu sa fii.
Am ajuns la capatul inspiratiei… Sfatul pentru “foodies” (ca e plin netul de ei si iti trebuie prajini destul de lungi sa le ajungi la nas unora) – nu va duceti la cursul de bucatar. Voua nu va trebuie nimic din ce invatati acolo.
Mda, unii nu “stie” ce cauta ei in viata lor. Suna aiurea, dar cam asa traduc eu ca unii nu stiu ce cauta in viata lor si de asta se cred superiori altora si se chinuie s-o arata cat mai evident. Iti inteleg frustrarea, dar… uita aceste rebuturi umane, lasa-le sa zburde si atinge-ti scopul la acest curs. Scuza-mi adresarea directa, dar mi se pare ca te cunosc deja din posturile de la Cristi, Radu…
Toti ne cunoastem cu toti, asa e internetul 🙂
Astazi omul a fost mai pasnic, mai intelegator, probabil ca i-a fost tinuta o prelegere 🙂
foodie or cook, asta e dilema in ziua de azi pentru cineva pasionat de gastronomie. Michael Ruhlman dezvolta discutia aici: http://th-th.facebook.com/note.php?note_id=141071071039
Domnul din incidentul descris pare sa fie un foodie care doreste sa devina cook; nimic rau in asta. Nimic rau sa fii doar foodie, conform definitiei lui Ruhlman; adica te intereseaza mancarea, ingredientele, restaurantele, etc, insa nu prea gatesti. Cred totusi ca putini raman la stadiul asta, majoritatea devin intr-o masura mai mare sau mai mica bucatari, chiar daca nu fac cursuri. Bineinteles, comportamentul descris n-are nimic de-a face cu asta. Insa let’s not hate the foodies. Sa nu uitam ca si Julia Child a fost foodie pina s-a inscris la Cordon Bleu…
I don’t hate foodies. Doar pe unii… 🙂
(am chiar prieteni buni care s-ar incadra la categoria “foodies”)
and I even hate some cooks myself…;)
astept cu interes mai multe povesti de la curs. Mi-ar placea foarte tare si mie sa fac asa ceva insa nu am timp (nici fizic nici mental) sa ma inham…
cand ma gandesc ce preturi sunt aici, cei 1.000 de lei mi se par GRATIS :).
da ce pot sa spun oameni de genul asta exista pretutindeni si in orice domeniu ,nici eu nu suport acest fel de persoane si le-o trantesc in fata de cate ori am ocazia .Trecand la lucrurui mai vesele pot sa spun ca in septembrie voi face un curs de bucatar , si chiar ma bucur ,e ceea ce mi-am dorit sa fac de cand eram mic ,sper sa ma descurc si sa nu fie prea greu, oricum stiu sa fac aprope orice fel de mancare dar la scoala ma voi perfectiona si cine stie ,poate imi voi corecta niste greseli de care nu sunt constient
Interesant articolul,eu am urmat acum 7 ani un curs de bucatar la Eurodeal si am fost foarte multumita,acum am grija de cele doua gemene ale mele si nu mai lucrez.Eu m-am luptat in bucatarie cu barbatii care se credeau mult mai destepti ca mine si mult mai priceputi.
Orice barbat se crede mai destept decat o femeie. Asa e natura noastra, mai pacatoasa 🙂