Chifteaua deghizata in mic…
Bucatarul Vesel se trezi de dimineata cu un singur gand – “azi voi deghiza chifteaua”. Trebuie sa mentionam ca Bucatarului ii plac tare mult chiftelele, si pe buna dreptate – cum sa nu-ti placa o chiftea fierbinte, aburinda, pe care o rupi in doua si te infrupti, mai intai din aroma de usturoi si verdeturi, si apoi din carnea ei suculenta? Pe cat de mult ii plac chiftelele insa, pe atat de putin ii place sa le faca, asta pentru ca nu s-a descurcat niciodata ca lumea la prajit chiftele. Ba ies prea arse, ba miroase in toata casa a prajeala, ba imprastie faina prin toata bucataria (pe care tot el trebuie sa o curete)… Asa ca Bucatarul s-a gadit ca ar fi mai bine sa faca chiftelele… altfel.
Vedeti voi, asta este insasi esenta gatitului – sa iei un fel de mancare, sa-l dezbraci pana la principiu, si apoi sa-l imbraci la loc, obtinand astfel alta forma pentru acelasi fond. La fel se gandi Bucatarul nostru sa faca si el cu chifteaua. S-a gandit sa ia niste carne de prin congelator – un amestec de vita si porc ramas inca de la Craciun. S-a gandit sa dea carnea asta prin masina de tocat impreuna cu o ceapa si vreo patru catei de usturoi. Ba chiar s-a decis la un moment dat sa traiasca periculos si a aruncat in tot amestecul si niste bucatele de slana afumata de la tata socru. Tocatura a amestecat-o apoi cu sare, piper, cimbru uscat, menta uscata si o lingurita de sos worchetershire, pentru ca a citit el pe eticheta ca “Adds instant richness”. A pus apoi tot amestecul in frigider si s-a dus sa-si vada de treaba lui
Aproape de ora pranzului Bucatarul nostru a scos amestecul din frigider si l-a modelat in format de… mici. Da, in forma de mici, pentru ca asta a considerat el ca este forma optima pentru niste chiftele fripte pe o tigaie cu gratar.
A mai lasat sa treaca vreo 30 de minute, timp in care a incins bine gratarul, apoi a fript chiftelele (deghizate in mici), dupa care s-a indopat cu ele, avand grija sa le imperecheze cu un munte de cartofi la cuptor si o cantitate respectabila de mustar.
Pofta buna!